Kaksikielisyys avaa paljon ovia

Molempien kotimaisten kielten osaaminen on ollut itselleni iso etu työmarkkinoilla.

Molempien kotimaisten kielten osaaminen on ollut itselleni iso etu työmarkkinoilla. (Ruotsin kirjoittaminen on toki ruosteessa vähäisen käytön takia, mutta puhuminen luonnistuu.) Työmarkkinoilla on myös tietyillä aloilla pulaa molempien kielten taitajista, kuten sairaanhoitajista. Sairaanhoitajille onkin tullut arcadan ja diakin toimesta kaksikielinen totetutuslinja, joka vastaa alan tarpeeseen. Hangossa on otettu askel oikeaan suuntaan hangonkylän koulujen tulevan kielisuihkun osalta. Ajatella miten etuoikeutettuja hankolaiset lapset ja nuoret olisivatkaan jos saisivat oppia molempia kieliä esikoulusta jopa lukioon saakka?

Molempien kieliryhmien tuominen yhteen vähentäisi niiden välillä olevaa kuilua.

Molempien kieliryhmien tuominen yhteen vähentäisi niiden välillä olevaa kuilua, ja toisi nuorille myöskin enemmän opiskelumahdollisuksia kun kynnys hakea suomenkielisenä ruotsinkieliseen koulutukseen tai toisin päin laskisi kun pohja on hyvä. Joku varmasti pian huolestuu siitä jäisikö jompikumki kielistä toteutuksessa toisen jalkoihin? Kielikylvyn toteutusmahdollisuuksia on monia, ja hyvin toteutettuna molemmat kielet ovat tasa-arvoisessa asemassa. Kielikylpy/suihku kouluja ei ole suomessa kuin muutama ja tämä voisi tosiaan olla Hangon erikoisuus.

Hanko saisi houkuteltua lisää lapsiperheitä!

Miten Hanko saisi houkuteltua lisää lapsiperheitä? Olen nähnyt puhetta kunnallisveron laskemisesta sekä muusta mielestäni Hangon ”halpuuttamisesta”. Mielestäni yksi oikean reseptin aines saada tänne lapsiperheitä olisi koulujen kielisuihku/kylpy toteutus peruskoulusta lukioon asti, sekä terveelliset oppimisympäristöt varhaiskasvatukselle ja koulupuolelle. Myöskin kaksikielinen lukio houkuttelisi mahdollisesti lisää opiskelijoita tänne.

LIsää kaksikielisestä opetuksesta voi lukea vaikka täältä: https://www.oph.fi/fi/kaksikielinen-opetus

Jaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *